June 11, 2015

JAWATAN DALAM NEGERI HARUS DIKEKALKAN HINGGA PAS PUSAT BUAT KEPUTUSAN ~ TUAN IBRAHIM TUAN MAN


Enam yang tidak berjaya dalam pemilihan PAS baru-baru ini akan dilantik ke dalam jawatankuasa pusat. Pengumuman rasmi akan dibuat pada 21 Jun, kata Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat pertama jawatankuasa pusat sesi 2015-2018. 

Parti itu perlu melantik setiausaha agung dan ketua penerangan sebagai sebahagian daripada enam yang akan dilantik itu. Kemudian mereka akan memilih ketua 24 pihak biro. Ketua-ketua PAS negeri juga perlu dilantik. "Ya, biasa begitu, setiap kali muktamar, yang tak menang pun ada diberi jawatan," katanya kepada pemberita. Ditanya sama ada kelewatan dalam membuat pengumuman rasmi itu bagi memastikan pelantikan itu diterima terlebih dahulu, Tuan Ibrahim berkata, bukan begitu kesnya. "Tidak, itu prosedur biasa," katanya. Bagaimanapun, ia telah disahkan bahawa Mohd Zuhdi Marzuki adalah antara enam yang dilantik. Ketika ditemui pemberita, Mohd Zuhdi memberi pandangan yang berbeza mengenai kelewatan itu. "Jika mereka tidak menerima pelantikan itu, ia akan melantik orang lain. 

"Oleh itu, pengumuman rasmi adalah pada 21 Jun," katanya. Beberapa ahli jawatankuasa pusat mengesahkan bahawa mesyuarat itu lebih pendek daripada biasa, kerana presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang terpaksa menaiki penerbangan ke Jepun. 

Oleh itu, tidak ada perkara lain dalam agenda, termasuk keputusan muktamar PAS untuk memutuskan hubungan dengan DAP. Terdahulu hari ini, beberapa pemimpin PAS berkata, perkara itu perlu terlebih dahulu dibincangkan oleh majlis syura sebelum ia dibawa kepada jawatankuasa pusat. Tuan Ibrahim berkata, beliau tidak tahu bila bila majlis syura akan bermesyuarat. Buat masa ini, ahli-ahli PAS yang telah dilantik ke jawatan kerajaan di Pulau Pinang dan Selangor mesti terus bertugas seperti biasa, kata Tuan Ibrahim. "Ia merupakan kerajaan negeri Pakatan Rakyat," kata Tuan Ibrahim, membayangkan bahawa ahli PAS perlu memenuhi mandat yang diberikan oleh pengundi. PAS mempunyai kira-kira 1,100 ahli yang memegang jawatan dalam kerajaan yang dilantik di Pulau Pinang dan kira-kira 5,000 jawatan di Selangor.


No comments: