April 08, 2015

BAGAIMANA USUL POTA BOLEH LEPAS DILULUSKAN DI PARLIMEN DENGAN MAJORITI 19

Contoh Pota: Kelulusan undang-undang bukan hanya perlukan jumlah oleh Alyaa Alhadjri 

Di sebalik penegasan Pakatan Rakyat bahawa sistem parlimen semasa adalah memihak kepada kerajaan yang memerintah, mereka masih bertanggungjawab untuk merakamkan bangkangan mereka terhadap satu set undang-undang yang telah digambarkan pengkritik sebagai "penjelmaan semula" Akta Keselamatan Dalam Negeri yang zalim. 

Harapan orang ramai terhadap ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat untuk melakukan perkara yang betul mungkin lebih tinggi, tetapi mungkin ia tidak wajar bagi menyalahkan mereka sepenuhnya. Pengarah penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad memberitahu Semut Harian bahawa semua ahli parlimen Pakatan Rakyat mesti menjelaskan sebab-sebab ketiadaan mereka di Parlimen, dengan mengambil kira kesan yang meluas dan bantahan awam terhadap Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (Pota) 2015 yang diluluskan awal pagi April 7. "Memandangkan kepentingan rang undang-undang ini dan masanya yang 'pelik' yang, perlu ada komitmen di pihak semua ahli-ahli parlimen (Pakatan) untuk berada di sana (Dewan Rakyat). “Saya pasti bahawa setiap orang daripada mereka mempunyai alasan mereka, tetapi (sekurang-kurangnya) mereka mesti mempunyai rasa kesal (kerana tidak hadir) dan mereka tidak boleh buat-buat tidak tahu dan tidak menyesalinya," kata Dzulkefly yang memberi respons kepada sebuah coretan Facebook, yang mengemukakan senarai sekurang-kurangnya 10 ahli parlimen PAS yang didakwa tidak hadir pada prosiding itu. Walaupun enggan mengulas lanjut, Dzulkefly berkata yang kewajiban ahli parlimen wajib untuk mewakili suara-suara pengundi mereka adalah suatu prinsip asas, terutamanya mengenai perkara-perkara berkepentingan nasional. 

Tidak lama selepas artikel dan ulasan-ulasan yang mempersoalkan ketidakhadiran ahli-ahli parlimen Pakatan diterbitkan, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad dipetik oleh The Malay Mail Online sebagai menyalahkan Kementerian Dalam Negeri kerana mempercepatkan perbahasan mengenai rang undang-undang kontroversi itu.  “Jangan jadikannya kebiasaan untuk mengheret prosiding sehingga jam 2 pagi," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen. Laporan yang sama juga memetik ketua whip PKR, Johari Abdul dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara-DAP, Tony Pua sebagai tidak mahu membuat kecoh mengenai ketiadaan rakan-rakan mereka. Antara yang tidak hadir adalah dari parti PAS termasuk dan Ahli Parlimen Marang Abdul Hadi Awang, Ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar, Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Abduh Nik Abdul Aziz, Ahli Parlimen Temerloh Nasruddin Hasan dan Ahli Parlimen Kuala Nerus Khairuddin Aman Razali. 

Selain daripada PAS, terdapat sekurang-kurangnya 15 ahli parlimen Pakatan lain yang tidak mengundi menentang rang undang-undang itu, termasuk Ahli Parlimen DAP-Gelang Patah Lim Kit Siang, Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng dan Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong. Tidak diketahui berapa ramai ahli parlimen PKR yang mengundi menentang rang undang-undang itu, tetapi diberitakan bahawa ramai ahli parlimen yang tidak hadir itu telah mengambil bahagian dalam perbahasan sebelum itu, tetapi mereka meninggalkan Parlimen beberapa jam sebelum ia diluluskan. Rang Undang-Undang Pota 2015 telah diluluskan tanpa pindaan pada kira-kira jam 02:25 (Selasa 7 April), selepas perdebatan yang berlangsung selama hampir 14 jam. 

 Walaupun mungkin sudah hampir pasti bahawa Rang Undang-undang Pota akan diluluskan oleh Parlimen, pemerhati berkata yang sekurang-kurangnya 'beberapa' pindaan yang dicadangkan boleh dimasukkan, jika lebih ramai ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat telah menghadiri sesi itu. Ini kerana di sebalik bangkangan mereka, mereka tidak pernah mempunyai jumlah yang cukup untuk melaksanakan mana-mana pindaan. Lapan undi blok (di mana setiap undi dikira secara individu) bagi pelbagai pindaan kepada rang undang-undang itu telah dicadangkan semasa perbahasan peringkat jawatankuasa, dan Malaysiakini melaporkan bahawa ahli-ahli parlimen Pakatan telah kalah sebanyak kira-kira 20 undi, setiap kali. 

Antara lain, agensi berita nasional Bernama melaporkan bahawa beberapa pindaan yang dicadangkan adalah supaya pegawai-pegawai polis yang terlibat dalam penangkapan mana-mana suspek tidak berpangkat lebih rendah daripada Superintenden, dan untuk tempoh reman tidak melebihi 14 hari berbanding dengan 21 hari seperti yang dicadangkan dalam rang undang-undang itu. Pembangkang juga mencadangkan supaya beberapa peruntukan, termasuk di bawah Perkara 13-28 mengenai perintah tahanan dan sekatan, dikeluarkan kerana ia dikatakan mengandungi unsur-unsur mala fide (niat jahat) terhadap suspek. 

Yang pertama (10 undi blok) dilaporkan telah dicadangkan oleh Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Michael Jeyakumar untuk merujuk rang undang-undang itu kepada jawatankuasa pilihan parlimen, tetapi 64 ahli parlimen Pakatan telah dikalahkan oleh 80 ahli parlimen BN. Undi blok akhirnya melihat rang undang-undang itu diluluskan dengan 79 undi menyokong, dan 60 menentang. Pakatan kini mempunyai 85 ahli parlimen manakala BN mempunyai 136. Walaupun kekecewaan dan kemarahan orang ramai terhadap ahli-ahli parlimen yang tidak hadir ini boleh difahami, perlu difahami bahawa kehadiran mereka semata-mata adalah masih tidak cukup untuk menumbangkan undang-undang yang bersifat menindas itu.  

Seluruh sistem demokrasi berparlimen tidak boleh dijadikan permainan nombor di mana perbahasan hanya berupaya “menyusahkan” mereka yang berkuasa, yang pada akhirnya masih akan dapat berbuat sesuka hati. Namun mungkin kemarahan ini adalah petunjuk jelas tentang kekecewaan orang ramai terhadap selera totalitarian mereka yang berkuasa, dan Pakatan hanyalah sasaran mudah. Posted & copy by RAKYAT MARHAEN

No comments: